Despre Eqy

Despre meditaţia Eqy


Introducere

Eqy este, poate cea mai veche dintre practicile de meditaţie. Eqy este o cultivare directă şi graduală a atenţiei totale sau prezenţei conştiente. Ea se desfaşoară ȋncet – ȋncet, timp de ani de zile. Atenţia practicantului este ȋndreptată cu grijă către o intensă examinare a unor aspecte ale propriei sale existenţe. Practicantul este instruit să observe mai mult şi mai ȋn profunzime propria sa experienţă de viaţă. Eqy este o tehnică blȃndă. Dar ȋn acelaşi timp, ea este foarte completă. Ea reprezintă un sistem antic şi codificat de antrenament al simţurilor, un set de exerciţii dedicate scopului de a deveni din ce ȋn ce mai receptivi la propria noastră experienţă de viaţă. Ea ȋnsemnă ascultare atentă, vedere totală şi examinare cu grijă. Ȋnvăţăm să mirosim cu acuitate, să atingem total şi chiar să acordăm atenţie deplină la ceea ce simţim. Ȋnvăţăm să ne ascultăm gȃndurile proprii, dar fără a ne lăsa prinşi ȋn ele.

Obiectivul practicii Eqy este cel de a ȋnvăţa să fim atenţi. Noi credem că facem acest lucru deja, dar aceasta este o iluzie. Ea vine din faptul că noi acordăm atȃt de puţină atenţie desfăşurării continue a propriilor noastre experienţe de viaţă, ȋncȃt am putea fi la fel de bine adormiţi. Pur şi simplu noi nu suntem suficient de atenţi pentru a observa că nu suntem atenţi. Aceasta este o altă situaţie fără ieşire.

Eqy este o formă de antrenament mintal care vă va ȋnvăţa să experimentaţi lumea ȋntr-un mod cu totul nou. Veţi afla pentru prima dată ce se ȋntȃmplă cu adevărat cu voi ȋnşivă, ce se ȋntȃmplă ȋn jurul vostru şȋ ȋn interiorul vostru. Este un proces de descoperire de sine, o investigaţie participativă ȋn care vă observaţi propriile voastre experienţe – ȋn timp ce participaţi la ele şi pe masură ce ele apar. Practica trebuie să fie abordată avȃnd această atitudine. – „Nu contează ce am ȋnvăţat pȃnă acum. Uit de teorii, de prejudecăţi şi de stereotipuri. Vreau să ȋnţeleg adevarata natură a vieţii. Vreau să ştiu ce este cu adevărat experienţa faptului de a fi viu. Vreau să aflu singur adevăratele şi profundele aspecte ale vieţii şi nu doar să accept explicaţiile altcuiva. Vreau să văd cu ochii mei aceste lucruri.” Dacă veţi continua să practicaţi meditaţia avȃnd această atitudine, veţi reuşi. Vă veţi descoperi observȃnd lucrurile ȋn mod obiectiv, exact aşa cum sunt ele – ȋn plină desfăşurare, transformȃndu-se de la un moment la altul. Viaţa noastră va deveni apoi o bogaţie incredibilă şi indescriptibilă. Acest lucru trebuie să fie experimentat.